Berita

PAC Lawat Loji Rintis Biovalley Sarawak di Curtin Malaysia
Tarikh : 16 Mar 2023  Sumber Berita: The Borneo Post
 

PAC Lawat Loji Rintis Biovalley Sarawak di Curtin Malaysia

Oleh Jacqueline Raphael pada Februari 23, 2023, Khamis ; 11:00 Pagi Sarawak

Pieter (kiri) memberi taklimat kepada ahli-ahli PAC mengenai projek-projek di SBPP.

MIRI (23 Feb): Ahli-ahli Jawatankuasa Akaun Awam (PAC) Sarawak yang diketuai pengerusinya Razaili Gapor baru-baru ini melawat Loji Perintis Biovalley Sarawak (SBPP) yang terletak di kampus Universiti Curtin Malaysia (Curtin Malaysia).

Curtin Malaysia dalam satu kenyataan media berkata, kemudahan penyelidikan bioteknologi itu yang siap pada 2019 dengan kos RM60.6 juta dimiliki Majlis Penyelidikan dan Pembangunan Sarawak (SRDC) dan diuruskan serta dikendalikan Curtin Biovalley Sdn Bhd, anak syarikat Curtin Malaysia.

"Lawatan audit itu dilakukan sebagai sebahagian daripada tugas PAC untuk memastikan wang awam dibelanjakan secara berhemah dan projek memenuhi objektif yang ditetapkan. Ia juga merupakan sebahagian daripada komitmen PAC untuk turun padang dan melawat sekurang-kurangnya satu projek pembangunan setiap tahun," menurut kenyataan itu.

Turut menjadi tuan rumah lawatan itu ialah Pengurus Besar SRDC Dr Peter Morin Nissom, Pengarah Curtin Biovalley Sdn Bhd Prof Madya Pieter Willem Pottas dan pasukan kakitangan pengurusan dan penyelidik SBPP.

"Projek ini selaras dengan Pelan Biovalley Kebangsaan untuk memenuhi keperluan bioteknologi kita. Ia mempunyai potensi yang tinggi untuk membangunkan produk berasaskan sumber biodiversiti Sarawak," kata Razaili.

Beliau berkata walaupun audit mendapati beberapa kelemahan di peringkat awal projek, ahli PAC berpuas hati dengan perancangan jangka panjang dan pencapaian 2022 pengurusan baharu SBPP berikutan taklimat dan lawatan kemudahan itu.

Antara ahli PAC ialah ADUN Batu Kitang Lo Khere Chiang, ADUN Batu Lintang See Chee How, ADUN Pelagus Wilson Nyabong Ijang, ADUN Serumbu Miro Simuh, ADUN Meluan Rolland Duat, ADUN Kabong Mohd Chee Kadir dan setiausaha PAC Pele Peter Tinggom.

Mereka juga menyatakan bahawa beberapa projek penyelidikan penting sama ada sedang dijalankan atau dalam perancangan di kilang itu, termasuk projek untuk menghasilkan makanan haiwan dari sisa minyak sawit, mengeluarkan protein dari alga untuk suntikan ke dalam makanan haiwan, dan menghasilkan perisa makanan semula jadi dan pengawet dari tumbuhan asli.

Direka untuk merapatkan kajian berskala makmal dan pengeluaran komersial dalam bio-ekonomi, SBPP memberi peluang untuk memanfaatkan potensi Sarawak yang kaya dengan produk berharga daripada tumbuhan asli dan tanaman yang ditanam dengan memanfaatkan keupayaan biosintetik mikroorganisma untuk produk seperti bahan kimia, inokula dan agen kawalan biologi.

Ia membolehkan penyelidik meningkatkan penggunaan proses dan peralatan yang berkaitan dengan industri dan menghasilkan data kuantitatif untuk menilai sama ada pengeluaran komersial produk tersebut akan dibenarkan terhadap pelaburan yang diperlukan untuk pengeluaran berskala penuh.

SBPP disediakan kepada industri untuk pembangunan produk dan proses berasaskan bio baru, menyediakan kemudahan ujian dan pembangunan berkualiti tinggi dalam analisis produk, peningkatan produk dan jaminan kualiti, serta infrastruktur dan kemudahan untuk inkubator. Sebagai tambahan kepada lantai phyto-process dan bioproses ultra-moden, peralatan di SBPP adalah skala dan jenis yang sesuai untuk menilai daya maju ekonomi untuk pengeluaran komersial.

Oleh itu, SBPP menambah kepentingan kepada penyelidikan yang dijalankan di Sarawak mengenai bio-sumbernya kerana ia boleh meneruskan penyelidikan di luar makmal dan benchtop untuk penyelidikan dan pembangunan yang lebih disasarkan ke arah memberi sumbangan sebenar kepada bio-ekonomi.