Berita

Jawatankuasa Akaun Awam (PAC) Sarawak Lawat Muzium Kaji Kelemahan Laporan AG
Tarikh : 16 Mar 2023  Sumber Berita: Borneo Post Online
 

Sarawak Public Accounts Committee visits museum to check flaws highlighted by AG’s reports

Oleh Churchill Edward on Mac 8, 2023, Rabu; 3:35 PM Sarawak

Razaili (kanan) dan ahli PAC yang lain memeriksa projek tersebut.

KUCHING (8 Mac): Jawatankuasa Akaun Awam (PAC) Sarawak yang diketuai pengerusinya Razaili Gapor melawat Kampus Muzium dan Jejak Warisan Sarawak semalam untuk memeriksa kelemahan pelaksanaan yang diketengahkan dalam Laporan Ketua Audit Negara (AG) 2021 dan 2022.

Ahli lain yang melawat projek itu sebagai permulaan kepada mesyuarat PAC negeri yang ke-55 ialah ADUN See Chee How (Batu Lintang), Wilson Nyabong Ijang (Pelagus), Miro Simuh (Serumbu) dan Mohd Chee Kadir (Kabong), serta ahli ex-officio dan setiausaha Pele Peter Tinggom, yang juga setiausaha Dewan Undangan Negeri (DUN).

"Sebagai susulan kepada pembentangan siri pertama laporan AG 2021 dan siri pertama laporan AG 2022, PAC negeri akan menilai semua isu yang dibangkitkan berkaitan projek Kampus Muzium dan Jejak Warisan Sarawak," kata Razaili dalam satu kenyataan media hari ini.

Projek milik kerajaan itu bermula pada 2015 dengan tujuan menyediakan komponen baharu bagi mengekalkan dan mempamerkan warisan budaya, sejarah dan biodiversiti.

Ia bertujuan untuk menjadi tarikan pelancong dan berfungsi sebagai pusat penyelidikan dan platform untuk menggalakkan sumbangan barangan sejarah.

"Bagaimanapun, AG mendapati beberapa kelemahan dalam pelaksanaan projek itu walaupun projek itu telah siap dan kampus itu kini beroperasi.

"Oleh itu, ahli-ahli PAC perlu melihat projek fizikal itu untuk mempunyai pengetahuan langsung mengenai masalah tersebut, untuk mengetahui apakah langkah-langkah yang diambil semasa pelaksanaan dan menyelesaikan isu-isu yang sedang dihadapi," katanya.

Razaili berkata PAC Sarawak juga komited untuk memastikan wang awam dibelanjakan secara berhemah dan mencapai objektif yang ditetapkan bagi perbelanjaan dan projek yang diluluskan.

Mesyuarat PAC ke-55 selama dua hari bermula hari ini akan memberi tumpuan kepada siri pertama Laporan Ketua Audit Negara 2021 dan siri pertama laporan 2022.

Kedua-dua laporan itu dibentangkan pada sesi DUN November 2022.