News

 

Speaker: Pilihan Raya Kecil Jepak Perlu Diadakan Lebih Dua Tahun Sebelum Tempoh DUN Tamat

Posted on 19 Sep 2023
Source of News: The Borneo Post

KUCHING (19 Sept): Pilihan Raya Kecil (PRK) Jepak perlu diadakan berikutan kekosongan luar jangka kerusi DUN itu yang berlaku lebih dua tahun sebelum pembubaran automatik Dewan Undangan Negeri (DUN) ketika ini, kata Speaker DUN Tan Sri Datuk Amar Mohd Asfia Awang Nassar.

Katanya, selaras dengan Perkara 21(5) Perlembagaan Negeri Melaka, beliau telah menghantar surat bertarikh 19 Sept 2023 kepada Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abdul Ghani Salleh memaklumkan mengenai kekosongan kerusi Jepak.

Memetik Perkara 21(5) Perlembagaan Negeri, beliau berkata: "Apabila kerusi seseorang ahli dipilih itu kosong atas apa-apa sebab selain pembubaran, kekosongan itu hendaklah, dalam tempoh 60 hari dari tarikh ia ditubuhkan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya bahawa terdapat kekosongan, diisi melalui pilihan raya mengikut peruntukan Perlembagaan ini."

Sehubungan itu, beliau berkata, DUN berkenaan akan diserahkan kepada pihak selamat SPR untuk berbincang sesama sendiri bagi menentukan tarikh pilihan raya kecil di Jepak.

"Dalam kes ini di Jepak, memandangkan sudah kurang dua tahun (sebelum pembubaran DUN) secara automatik, akan ada pilihan raya kecil. Saya melalui e-mel, dalam talian berkomunikasi dengan pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya, memaklumkan bahawa ada kekosongan," katanya pada sidang media hari ini.

Kerusi Jepak kini kosong berikutan kematian penyandangnya Datuk Talib Zulpilip pada Jumaat lepas (15 Sept).
Talib telah mewakili Jepak selama enam penggal sejak kerusi itu diperkenalkan pada Pilihan Raya Negeri 1996.

Beliau berjaya mengekalkan Jepak pada Pilihan Raya Negeri (PRN) 2021 dengan majoriti 4,248 dalam pertarungan empat penjuru.

Penggal semasa DUN ke-19 tamat pada 14 Feb 2027.

Asfia juga berkata untuk berlaku adil kepada pengundi di Jepak, satu pilihan raya kecil perlu diadakan untuk memilih ADUN baharu memandangkan kekosongan luar jangka kerusi itu berlaku lebih dua tahun sebelum DUN dibubarkan secara automatik.

"Tiada pilihan. Anda perlu memenuhi syarat perlembagaan bahawa kerusi itu perlu diisi melalui pilihan raya kecil, untuk berlaku adil kepada pengundi di kawasan itu bahawa mereka mempunyai YB (wakil rakyat) yang menjaga mereka.

"Jika tidak, tiada YB yang menjaga kawasan itu. Dan ia di luar dua tahun, agak lama," katanya.
Dalam catatan peribadi, Asfia berkata beliau mengambil masa beberapa hari untuk memanggil sidang media itu kerana menghormati Talib, yang meninggal dunia pada usia 72 tahun.

Asfia berkata, Talib merupakan antara Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) yang paling lama berkhidmat dalam DUN ketika ini.

"Ia satu peristiwa yang tragis, ia tidak dijangka. Dia masih muda. Jadi saya mengambil masa beberapa hari untuk membiarkan perkara diselesaikan sebelum saya memanggil sidang media ini hari ini," katanya.