News

 

Pilihan Raya Kecil (PRK) Jepak jatuh pada 4 Nov

Posted on 25 Sep 2023
Source of News: The Star
PUTRAJAYA: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan 4 Nov sebagai hari pengundian bagi pilihan raya kecil DUN Jepak di Sarawak dan menetapkan 21 Okt untuk hari penamaan calon, manakala pengundian awal pada 31 Okt.

Timbalan Pengerusi SPR Dr Azmi Sharom mengumumkan tarikh-tarikh itu pada sidang media selepas mesyuarat khas hari ini (25 Sept) mengenai pilihan raya kecil itu di Menara SPR.

Daftar Pemilih yang akan digunakan bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Jepak adalah yang dikemas kini sehingga 15 Sept 2023 yang mengandungi 22,804 pengundi terdiri daripada 22,761 pengundi biasa dan 43 anggota polis, katanya.

Azmi berkata, Pilihan Raya Kecil (PRK) DUN Jepak dijangka menelan belanja sebanyak RM2 juta kepada kerajaan.

Pilihan Raya Kecil (PRK) Jepak diadakan berikutan kematian penyandangnya, Datuk Talib Zulpilip, 72, yang meninggal dunia pada 15 Sept lepas akibat komplikasi buah pinggang. Beliau merupakan ADUN Jepak selama enam penggal sejak 1996.

Jepak terletak dalam kawasan parlimen Bintulu.

Azmi berkata Balai Raya Kampung Jepak, Bintulu akan digunakan sebagai pusat penamaan calon dan pusat penjumlahan rasmi undi bagi pilihan raya kecil Jepak dan SPR telah melantik seorang pegawai yang pulang, yang akan dibantu oleh tiga penolong pegawai yang pulang untuk menyelia pilihan raya kecil itu.

Tambah beliau, SPR juga telah melantik seramai 446 pegawai bagi menyelia proses pilihan raya kecil tersebut.

Azmi berkata, dua pasukan penguat kuasa pilihan raya akan ditubuhkan bagi memantau aktiviti berkempen sepanjang pilihan raya kecil itu. Ahli-ahli tersebut terdiri daripada wakil daripada polis, pihak berkuasa tempatan (PBT) dan wakil calon yang bertanding.

Pilihan raya kecil DUN Jepak akan mempunyai 15 pusat mengundi, melibatkan 46 saluran mengundi, dengan salah satu stesen untuk pengundian awal.

Pengundi dinasihatkan untuk menyemak maklumat pengundian mereka di https://mysprsemak.spr.gov.my, aplikasi MySPR Semak atau dengan menghubungi Hotline SPR di talian 03-8892 7018/ 7218/ 7124, yang akan dibuka bermula 16 Okt ini.

Mengenai permohonan pengundi pos, ia dibuka mulai Isnin (25 Sept), dan tarikh tutup ialah 18 Okt bagi Kategori 1A (pegawai pilihan raya, anggota/pegawai SPR, polis, tentera dan petugas media); 4 Okt bagi Kategori 1B (warganegara Malaysia yang berada di luar negara); dan 9 Okt bagi Kategori 1C (agensi/organisasi).

Azmi berkata, permohonan juga dibuka kepada pihak terlibat termasuk agensi kerajaan dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang berminat untuk menjadi pemerhati bagi melihat proses pilihan raya kecil Jepak.

Pemerhati pilihan raya boleh memerhatikan proses pilihan raya semasa penamaan calon, berkempen, pengundian awal dan hari pengundian, dan pengiraan undi dan sekutu.

Pemohon boleh melayari laman web SPR di https://www.spr.gov.my/ untuk maklumat lanjut dan memuat turun borang permohonan. Tarikh tutup permohonan ialah pada 9 Okt.- Bernama